Tuesday, December 16, 2014

SUHKRUKLAAS



SUHKRUKLAAS

Suhkruklaas on rabe läbipaistev suhkruvorm, millega on filmides, lavastustes ja ka fotodel lavastatud klaasi purunemise stseene. Trikkide ja ka väiksemate kaklus stseenide jaoks on suhkruklaas ideaalne kuna see puruneb sarnaselt päris klaasile, kuid on palju ohutum, sest suhkruklaasi ääred ei ole nii teravad. Samuti on see suurepäraselt odav võimalus teatriteaduse visuaaltehnoloogia tudengitel oma tehtavatele lavastustele, filmiklippidele, performancitele jne anda väikse valega edasi a la pudeliga pähe stseene. 


 Foto: ERNesbitt
  
PLUSSID
+ odav valmistada
+ ohutum, kui päris klaas (pole nii teravad servad)
+ puruneb nagu päris klaas
MIINUSED
- kergesti purunev ehk tuleb enne kasutamist ka hoolikalt hoida
- tuleb õigesti valmistada

Valmistamiseks on vaja:
*suhkrut
*vett
*maisisiirupit (pärsib suhkrumolekulidel kristaliseerumist)

 Foto: brit.co

Kõik komponendid tuleb oma vahel kokku segada ja kuumutada kuni 150 kraadini. Just siis tekib kõvastumisel pragunev suhkruklaas. Kui segu temperatuur tõuseb kõrgemaks, siis suhkur põleb ja tekib must kleepuv ollus, mis tähenab vaid komponentide raiskamist. Seega on temperatuur siin väga oluline.
Kui segu on saavutanud õige temperatuuri, tuleb see valada vormi. Varem ette valmistatud silikoonvormid nt pubelite, pokaalide, klaaside ja teiste klaasist esemete jaoks. Valamiseg, ei tohiks ka kaua viivitada, sest jahtumisel muutub suhkrusegu samuti kleepuvaks. Kui segu on vormis, siis tuleks liigutada vormi nii, et kõik osad saaksid kaetud. Seejärel tuleks sel lasta jahtuda kuskil 20 minutit, olenevalt paksusest. Kui vorm on jahtunud, see eemaldada ja suhkruklaasist tarbeese ongi valmis. 


Kasutatud materjalid:

No comments:

Post a Comment