Wednesday, December 17, 2014

KIPS

Kips on kergelt ja rikkalikult leitav materjal ning juba ammu on käsitöölised mõistnud, et kipsist võib voolida mitmesuguse kujuga detaile. Seejuures on kips kasutatav ka sideainena teistest materjalidest plokkide ühendamisel, krohvina ja ka kunstiliselt dekoratiivsete elementide voolimiseks. Kuna kips on kergesti kättesaadav ja odav on see kasutuses olnud ka teatris. 

Kipsi on kasutatud kõikvõimalike vormide võtmiseks ja modelleerimiseks. Enamasti saab suuremad vormid, mille puhul pole peenviimistlus oluline, teha tavalise ehituskipsiga. Ehituskips on mineraalse kipsi kuumutamisel ja jahvatamisel saadud sideaine.

Ehituskipsi on kerge kokku segada, kõikvõimalikud instruktsioonid on pakendil alati kirjas. Valmis kipsisegu tuleb ära kasutada 10-12minuti jooksul, vastasel juhul kips kivistub.
Vesi ja kips tuleb omavahel hästi hoolikalt läbi segada ja veenduda, et ei jääks klompe sisse. Võimalikult puhta pinna saamiseks tuleb vältida segu kloppimist, et õhuauke ei tekiks. Segamise ajal saab alati vett või kipsi juurde lisada. Mida vedelam on segu seda kauem ta taheneb. Ning mida soojem on vesi seda kiiremini segu kivistub.
Kipsvorm eraldab tahenemise/kuivamise ajal soojust, selle järgi saab aru millal on vorm tahenenud. Olenevalt vormi suurusest, võtab tahenemine keskmiselt kuni tund aega.

Peenemate vormide võtmiseks, nt.näomask, kasutatakse hambaarstide modelleerimis kipsi. Enamlevinud on PICODENT millel saab valida erineva jahvatusastmega kipsi. (nt.PICODENT N70-N100)

Nendel toodetel on segu valmistamiseks vähem aega ja valmissegu taheneb ka kiiremini kui harilik ehituskips.(nt.KNAUF Baugips)

Kui kipsvorm on kuivanud ja korralikult valatud siis saab seda kasutada üpriski kaua. Tüki murdumisel saab kipsi edukalt PVA liimiga siduda ning on ka võimalik lihtsalt üle modelleerida. Kipsi saab ka soovi korral liivapaberiga lihvida ja vormida. Positiiv-negatiiv vormi valades tuleb algne pind kindlasti vaseliiniga katta, muidu ei eraldu vormid teineteisest. Peab ka arvestama, et kips ei anna järgi, seega sobib peenemateks vormideks kasutada pigem silikooni.



Kasutatud kirjandus:
http://www.picodent.de/cms/english/
http://www.norgips.lv/ee/raksti/laerebok/01klassisk.php



No comments:

Post a Comment