Wednesday, December 17, 2014

POLÜURETAAN


Polüuretaan on materjal, mille kohta leidub palju infot seoses selle suure kasutusalaga ehituses, pealmiselt soojustamiseks ja isolatsioonimaterjalina. Samuti kasutatakse seda palju teatris, televisioonis ja filminduses, et valmistada lavadekoratsioone ja butafoorseid asju jpm. Miks? Sest Polüuretaani omadusteks/eelisteks on:
  •   kerge erikaal ja suurepärane tugevuse suhtes tihedusega;
  •   nakkub enamuse materjalidega nagu metall, puit, betoon jpm;
  •   talub kuuma bitumenit, lahjasid hapeid ja ka tugevaid lahuseid, õli, rasva, bensiini;
  •   võib ja värvida;
  •   isekustuv materjal;
  •   ei hallita, ei mädane, ei roosteta ega roisku;
  •   niiskuskindel.
Butafoorse kiviseina valmistamine polüuretaanist
Polüuretaanist valmistatud skulptuurid
Polüuretaanvahust valmistatud jäätised
Polüuretaanist tehtud jäätisepallid

Polüuretaan: mõõtmete täpsus, vastupidavus ja rakendamisvõimalused

Polüuretaan on tugev, kõva ja täpset mõõtu hoidev materjal, mis jätab kujundajale peaaegu täiesti vabad käed. Materjal on tehniliselt ühtlane ja selle kasutusaeg on pikk. Heade tugevusomaduste tõttu on lihtne saavutada konstruktsiooni tugevust. Polüuretaan pakub piiramatult uusi kasutusalasid ja seda on kerge ühendada muude materjalidega. Suuremõõtmeliste detailide korral on polüuretaan survevalutoodetega võrreldes eriti võistlusvõimeline. Materjali arendamises on pandud rõhku ka keskkonnasõbralikkusele, nii on näiteks loobutud osoonikihti hävitavate freoonide kasutamisest.
Polüuretaani kasutatakse paljudes erinevates toodetes ja ka omadused võivad olla vägagi erinevad -mahukaal varieerub 8-1200kg/m3, polüuretaan võib olla, kas avatud või suletud pooridega, polüuretaan võib olla kõva või pehme, elastne või hoopis rabe.
Klaaskiuga sarrustatud polüuretaan (RRIM) pakub arvestatavaid võimalusi rangete vastupidavusnõuetega kohtades. Selle tugevus, temperatuuripüsivus ja löögisitkus on täiesti omaette klassist.
Polüuretaani poorne ehitus oleneb toorainest ja pooride suurus on väga erinev.

Meie koolis kasutavad butafoorid õppe-eesmärgil toodet nimega Makroflex whiteteq, mis on valge polümeervaht, mida põhiliselt kasutatakse isolatsioonimaterjalina, aga see sobib ka ideaalselt butafoorsete asjade valmistamiseks. Vahtu iseloomustab väga madal tahkumisrõhk, mis tagab maksimaalse kaitse deformatsiooni eest. Vähesed värvid katavad polüuretaanist dekoratsiooni nii, et saaks soovitud tulemuse. Selleks tuleb osta ehitusmaterjalide poest vastavat toonitavat ainet ja segada see värviga. Polüuretaan on ise kas roosa, kollane või valge.



   


No comments:

Post a Comment